Crama Cepari
Crama Cepari

Originea viticulturii şi vinificaţiei în Cepari se pierde în timpuri străvechi. Mărturii în acest sens stau descoperirile arheologice din zonă, cercetarea documentelor de arhivă, scrierile bisericeşti, care atestă că una din ocupaţiile de bază ale locuitorilor începând cu anul 1559, a fost viticultura.

Însăşi denumirea localităţii Cepari este mentionată ca provenind de la derivaţia cuvântului „cepuri”. Cepurile reprezentau şi atunci dopurile cu care erau astupate butoaiele cu vin ca vase de depozitare şi transport, confecţionarea butoaielor era ea însăşi o îndeletnicire de bază a acelor locuri.

Momentul de cotitură în viticultura veche a constituit-o, după informaţiile culese de la bătrânii satului, ca de altfel pentru întreaga viticultură, apariţia filoxerei în jurul anului 1884, cand cea mai mare parte a plantaţiilor au fost arse în vederea evitării răspândirii bolii.

Un tânăr ambiţios, pe numele lui Badea Manolescu, frate după tată al bunicului meu Constantin, a angajat din Germania un specialist viticultor care a adus în zonă, pe lângă tehnica altoirii soiurilor autohtone pe portaltoi americani şi soiuri noi străine.

  • Țara
  • Regiune
  • Podgorie
  • Soi
  • Culoare